Månedens sang

Du bærer din fortid (Benedicte Hammer Præstholm og Søren Birch)

NR. 504 i Højskolesangbogen

Sangen er skrevet til Fredericia Kommunes 170-års markering af Slaget ved Fredericia den 6. juli 1849 i forbindelse med Treårskrigen (1. Slesvigske krig). Den indgår i suiten Du lille land og er skrevet til Trinitatis kirke i Fredericia. Det er en sang til en mindebegivenhed på et erindringssted. Stedet bliver dog blot omtalt en enkelt gang som ”voldenes grønne”, hvilket indikerer, at det kunne være hvilket som helst sted, hvor krig har sat sit mærke på det ”furede Danmark”.

Sangen er en påmindelse om en smertelig og dyrekøbt erfaring hvis lære vi skal huske på – at i krig er vi alle tabere. En bærende tanke er at vi kan og skal lære at historien, og at vi til stadighed skal minde hinanden om, hvad det er vi har lært så vi ikke tager det vundne – fred og frihed – for givet. Der er i teksten en eftertænksomhed i forhold til vores brug af historien der handler om at vi forstår den og handler i vores samtid med henblik på vore forventninger til fremtiden.

Denne sang er den første i suiten. Melodien har en vedholdende nærmest marchagtig karakter, der skal understrege alvoren i teksten.

Melodien findes både som fællessang og som korsang.