Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Haydns Skabelsen

marts 10 @ 16:00 - 17:30

Orkester MidtVest, Kor72 og Coro Misto opfører Haydns Skabelsen

Frederikke Kampmann, sopran; Gerald Geerinck, tenor; Steffen Bruun, bas

Dirigent, Søren Birch

Skabelsen

Joseph Haydn

Joseph Haydn var en af de mest betydningsfulde komponister i den klassiske periode og havde stor indflydelse på Mozart og Beethoven. Han var kendt for sin evne til at skabe musik, der både var letforståelig og dybt følelsesladet. Hans værker spænder fra symfonier og sonater til operaer og oratorier.

Hans mest berømte oratorium “Skabelsen” var færdigkomponeret i 1798 mens Haydn var på toppen af sin karriere. Værket er baseret på 1. Mosebog, Davids salmer og John Miltons digt ”Paradise Lost”. Det fortæller historien om Guds skabelse af verden og mennesket. Oratoriet består af tre dele. Første del handler om universets og jordens skabelse, anden del handler om livets fremkomst, og tredje del handler om Adam og Eva i Edens Have. Tre ærkeengle fortæller historien: Gabriel (sopran), Uriel (tenor) og Rafael (bas), og Adam (bas) og Eva (sopran) træder frem til sidst. Desuden har koret en stor andel i fortællingen af Skabelsesberetningen.

Værket er typisk for Oplysningstiden. Mennesket er kommet i centrum, og ved siden af Gud er vores fornuft nu også blevet accepteret som det, der skal holde os på rette kurs. Lyset, der bryder frem på førstedagen, er en parallel til Oplysningstidens triumf over den mørke Middelalder. Gud har skabt en perfekt verden, og nu forstår vi endelig systemet i al dets glans.

Musikken er præget af Haydns karakteristiske stil med klare melodier og rytmer. Der er også en rigdom af harmonisk opfindsomhed, ikke mindst i korsatserne.

Oratoriet har haft en stor indflydelse på mange senere komponister og det er stadig et betydningsfuldt værk i dag, både i koncertsalen og i kirkerne.

Joseph Haydns “Skabelsen” er et mesterværk, der viser hans uudtømmelige geni som komponist. Med sin dramatiske handling, følelsesladede musik og nye tilgange til oratoriegenren, er det et vigtigt bidrag til den klassiske musiks litteratur.

Detaljer

Dato:
marts 10
Tidspunkt:
16:00 - 17:30

Sted

Viborg domkirke
Sct. Mogens Gade 4
Viborg, 8800
+ Google Maps